7.8.07

hybridgr - HYBRID - ΥΒΡΙΔΩΜΑΤΑ

Άλλα δύο παιδιά που πέρασαν από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής, ο Γιάννης (John B) και ο Τάσος (Tassos K) κυκλοφόρησαν μέσα στο 2007 το πρώτο full length CD τους "the will to create".

Η μπάντα τους με το όνομα HYBRID (HYBRIDgr) υπάρχει ήδη από το 1999. Ανήκει στο χώρο του metal ή μάλλον για να μην παρεξηγηθούν, να πούμε ότι ο χώρος του metal τους ανήκει. Το εξ-αιρετικό ταλέντο τους αναγνωρίζεται από τους γνώστες του είδους και αυτό είναι ολοφάνερο στις πολύ καλές κριτικές που έχουν εισπράξει σε παγκόσμιας εμβέλειας περιοδικά και sites. Η δυναμική αλλά εκλεκτική παρουσία του Γιάννη στις μουσικές σχολικές εκδηλώσεις είναι ακόμη έντονη στη μνήμη μας. Στη διάρκεια μάλιστα της φετινής χρονιάς '06-'07 ο Γιάννης ως επί πτυχίω Μαθηματικός πραγματοποίησε μέρος της πτυχιακής του εργασίας στο σχολείο μας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο τίτλος του γκρουπ HYBRID πηγάζει από τη θητεία του Γιάννη ως υποψηφίου της Θετικής Κατεύθυνσης και την επαφή του με το μάθημα της Βιολογίας. Και αυτό γιατί ο όρος "υβρίδιο" είναι κλασικός πλέον όρος της Βιολογίας και σημαίνει γενικότερα το προϊόν της τεχνητής συνήθως διασταύρωσης ή γενικότερα του συνδυασμού δύο σχετικά ετερόκλιτων μονάδων οι οποίες φυσιολογικά δε θα συνδυάζονταν μάλλον μεταξύ τους. Ο όρος πλέον χρησιμοποιείται και εκτός Βιολογίας, π.χ. υβριδικό αυτοκίνητο είναι αυτό που συνδυάζει ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα. Ετοιμολογικά ο όρος προέρχεται από τη λέξη "ύβρις" (από όπου και το υβρίζω, βρίζω) η οποία στην αρχαία τραγωδία σήμαινε την αλαζονική συμπεριφορά του ανθρώπου , που οδηγούσε σε υπέρβαση του ηθικού και του θεϊκού νόμου και επέφερε την τιμωρία του.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της Βιοτεχνολογίας, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄Λυκείου, τη δημιουργία των υβριδωμάτων. Τα ΥΒΡΙΔΩΜΑΤΑ είναι υβριδικά κύτταρα που παράγονται με σύντηξη Β-λεμφοκυττάρων (από το ανοσοποιητικό σύστημα του ποντικού) με καρκινικά κύτταρα ! Αυτά τα υβριδώματα παράγουν στη συνέχεια τα περίφημα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται ως ανοσοδιαγνωστικά, θεραπευτικά (π.χ. κατά του καρκίνου) αλλά και για την επιλογή οργάνων συμβατών για μεταμόσχευση, για κατασκευή ευαίσθητων τεστ κύησης, για τυποποίηση ομάδων αίματος κ.λπ. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι για να παρασκευάσουμε όλα αυτά τα προϊόντα της Βιοτεχνολογίας, χρησιμοποιούμε καρκινικά κύτταρα !

Το δικό μου σχόλιο σχετικά με το CD των HIBRID (που έσπευσα να αγοράσω) είναι ότι πρόκειται για δημιουργία που πραγματικά μπορούν να απολαύσουν οι λάτρεις του είδους. Σε κάποιο επόμενο post θα επανέλθω στο θέμα αυτό που αφορά το είδος αυτό και τους λάτρεις του αλλά και τους λάτρεις γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: